سیدهادی شاطرموسوی : اولین سال برگزاری «هفته نکوداشت تبریز» ؛ هفته پیش به پایان رسید. هرچند آیین های این هفته با نقاط ضعف و قوّتی همراه بود اما تبریز بعد از سالیان دراز به ابتکار شهردار این شهر شاهد رویدادی ملی بود. مبرهن به نظر می رسد این ایده با کسب تجربه های اخیر خود ؛ در سال های آتی گامی موفق تر از همیشه، در راستای معرفی و ارج نهادن به جایگاه تبریز کهن خواهد بود. به همین منظور گفتگوی اختصاصی ترتیب دادیم با دو تن از مدیران فرهنگی شهر تبریز . مشروح مصاحبه ما با آقایان صفی پور و پور محمدی به شرح زیر است:
نسل جدید باید با بزرگان خطه زرخیر آذربایجان و تبریز آشنا شود
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان آذربایجان شرقی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار ما در باره اهمیت برگزاری هفته نکوداشت تبریز ؛ اظهار داشت: نسل جدید باید با بزرگان عرصهی علم ادب و هنر و معارف و حکمت بینظیر فرهنگ ایران و در راس آن آذربایجان عزیز و تبریز زرخیز آشنا شوند و مسوولان نیز باید با بهرهگیری از از گنجینه و مخازن فرهنگی کشور و استواری فرهنگ و شخصیت آنها، جامعه را در برابر آسیب ها و تهدیدهای فرهنگی مصون بدارند.
در این میان دستگاههاي فرهنگي رسالت خطيري را در نشر و گسترش فرهنگ متعالی دارند چرا كه سياستگذاري، هدايت و ساماندهي فعاليتهاي فرهنگي و هنري بر عهده آنهاست و آنها ميتوانند با جهتدهي صحيح اصحاب فرهنگ و هنر را در تمامي زمينهها تشويق نمايند و به انحاء مختلف از آنها حمايت نموده تا صاحبان ذوق و انديشه كه عمر گرانبهاي خود را در اين زمينه صرف ميكنند احساس غربت ننمايند و مسؤولين دستگاههاي فرهنگي را همواره همگام و همراه خود بدانند.
علی اکبر صفی پور درباره ارزیابی خود از هفته نکوداشت تبریز گفت : فرهنگ و هنر مهمترین شاخصهی ماندگار هر قوم و ملتی است و تعالی و بالندگی فرهنگ استان و رشد و توسعه آن جز در سایهی همدلی، مشارکت و همراهی همهی نهادها و موسسات فرهنگی و هنری تحقق نمیپذیرد.
تولید آثار فاخر و ماندگار فرهنگی و هنری و صیانت از پیشینهی پرافتخار این مرز و بوم هرگز با مدیریت جزیرهای امکانپذیر نخواهد بود و سفینهی فرهنگ و هنر زمانی در دریای متلاطم عصر ارتباطات به جایگاه امن و هدف غائی خود خواهد رسید که خادمان این عرصه، فعالیتی منسجم داشته و در مسیر آرمانهای متعالی اسلامی و انقلابی و منطبق بر مطالبات مخاطبان فرهیختهی این عرصه حرکت نماید و برگزاری هفتهی نکوداشت تبریز نیز در همین راستا انجام میگیرد. امید است این برنامهی فرهنگی و هنری نقش تبریز در تعالی و بالندگی ایران را بیش از پیش نمایان سازد. وی در پایان درباره جایگاه و پیشینه تبریز خاطرنشان کرد: تبریز از دیرباز مهد دانش پروری و فرهنگ بوده و گوهرهای بیشماری را در دامان خود پرورانده و هنرمندان و ادیبان و سخنوران و غیورمردانی شایسته از این دیار برخاسته اند و همچنین تبریز شهر اولینهاست، اولینهای مهم و تاثیرگذاری در حوزهی فرهنگ و هنر؛ اولینهایی همچون اولین دانشگاه بینالمللی (مجموعهی ربع رشیدی)، اولین چاپخانه و اولین مدرسه در سبک مدرن و … که پایه و اساس و شاکلهی فرهنگ متعالی این مرز و بوم را تشکیل داده است.در راستای این اولینها نقش آذربایجان در اعتلای ایران اسلامی بی بدیل است؛ حفظ پیشینهی غنی فرهنگی و هنری آذربایجان نیازمند میراث سازی امروز و تدبیر بایستهای است تا امیدها را زنده کرده و اندیشههای نو را شکوفا گرداند.
برگزاری هفته نکوداشت تبریز یک ضرورت بود
رییس دانشگاه تبریز گفت: یکی از مهمترین عوامل اشتهار تبریز به خاطر پرچمداری این شهر در توسعه علم و دانش بوده، به همین اعتبار، برگزاری هفته نکوداشت در شهر اولین ها می تواند دستاوردهای زیادی برای منطقه داشته باشد.
محمدرضا پورمحمدی با بیان اینکه تاریخ تبریز در حوزه علم و فناوری بسیار درخشان بوده و کمتر شهری در جهان اسلام یافت می شود که رونق علمی این شهر را داشته باشد، تصریح کرد: نمونه بارز این امر، وجود ربع رشیدی به عنوان بزرگترین و ارزشمندترین مجموعه آموزشی جهان اسلام در تبریز است که انواع علوم زمان در این مرکز تدریس می شده و همچون شهری علمی و صنعتی، شامل دارالشفا، دارالسیاده، مسجد، کتابخانه، ضربخانۀ سکه، خانقاه، دارالصنایع (کارخانه های نساجی و کاغذسازی) بوده است.
به گفته وی، همچنین در جوار تبریز، در مراغه بزرگترین رصدخانه جهان، برپا شد که در آنجا دانشمندان از مناطق مختلف جهان نه تنها در ستاره شناسی بلکه در دهها علم مرتبط با آن به تحقیق و پژوهش مشغول بودند و در کتابخانه ی آن حدود چهارصد هزار جلد کتاب وجود داشت.
دکتر پورمحمدی افزود: شهر تبریز به شهر علامه ها مشهور است و مردان بزرگی در رشته های مختلف علمی، هنری به جهان معرفی کرده که این امر جایگاه واقعی این شهر را در علم، دانش و فرهنگ در عرصه های مختلف نشان می دهد.
رییس دانشگاه تبریز در ادامه با اشاره به اینکه اهمیت تبریز و آذربایجان در عصر حاضر نیزحفظ شده و تبریز به شهر اولین ها شهرت دارد، یادآور شد: این اشتهار، حاکی از رونق علمی، ادبی، سیاسی، فرهنگی و صنعتی این شهر است که در آن نخستین مدارس عالی، مدرسه استثنائی، سینما، عکاسخانه، بلدیه، کودکستان و مهمانخانه ایجاد گردیده است.
دکتر پورمحمدی گفت: در حال حاضر شهر تبریز دارای مؤسسههای آموزش عالی متعددی است، بطوری امروزه این شهر به عنوان دومین شهر دانشگاهی ایران پس از تهران مطرح می باشد که یکی از مهمترین آنها دانشگاه تبریز می باشد که با جایگاه برجسته خود مایه مباهات و فخر هر شهروند آذربایجانی است.
رییس دانشگاه تبریز با اشاره به هفته نکوداشت در تبریز نیز گفت: برگزاری این آیین در شهر اولین ها یکی از ضروریات امروز شهر ما برای توسه، معرفی بیشتر و برند سازی آن و نیز یادآور همه داشته ها و گفته ها و ناگفته های تبریز و به سخن دیگر معرفی ظرفیت و پتانسیل های این شهر در عرصه هایی چون تاریخی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، گردشگری و … است.به گفته وی، در واقع؛ برگزاری چنین آیینی در این شهر به نوعی یادآوری شایسته نام و سرزمینی به نام تبریز، شهر پیشگامان علم و هنر حماسه و غیرت است که تاریخ گواه نام درخشان آن است و به عنوان مهد تمدن همواره مورد توجه بوده است.
دکتر پورمحمدی در خاتمه یادآور شد: در حقیقت، این آیین حرکتی بزرگ و ارزشمند برای معرفی ظرفیت های شهر تبریز می باشد که با برنامه ریزی دقیق می توان این نوع برنامه و حرکت ها را ادامه داد.
چاپ شده در نشریه خوش خبر به تاریخ 29 شهریور ۹۳ شماره 685